Alarm bij ah: nvwa waarschuwt voor gevaarlijke bacterie in oer-hollands product

Albert Heijn waarschuwt je dringend om een bepaalde haringfilet thuis niet meer te eten. In dit product kan de bacterie Listeria monocytogenes zitten, een ziekteverwekker die in ernstige gevallen levensgevaarlijk kan zijn. Zowel de supermarkt als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benadrukken: niet consumeren.

Het betreft gerookte haringfilet van het AH-huismerk met een houdbaarheidsdatum van 20 december 2025, meldt Hart van Nederland. De verdachte verpakkingen zijn waarschijnlijk verkocht tussen 3 en 8 december. Heb je het product in huis, breng het dan terug naar de winkel. Het aankoopbedrag wordt volledig vergoed; dit kan ook via de online klantenservice.

De NVWA deelde de waarschuwing via haar eigen kanalen en onderschrijft de oproep van Albert Heijn om het product absoluut niet te eten.

Het is niet de eerste keer dat de supermarktketen met een mogelijke listeriabesmetting te maken heeft. Eerder dit jaar verdween al een ander haringproduct uit de schappen omdat het mogelijk besmet was. Dat artikel lag bovendien bij meerdere supermarkten.

De bacterie Listeria monocytogenes komt veel in de natuur voor, maar vormt vooral risico’s voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Volgens het Voedingscentrum overlijden er jaarlijks enkele Nederlanders aan een besmetting. Voor zwangere vrouwen kunnen de gevolgen nog ernstiger zijn: een infectie kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Het probleem speelt ook bij andere supermarktketens. Zo moest ALDI eind november nog gerookte forelfilet terugroepen vanwege hetzelfde besmettingsrisico.