Het internet staat vol met optische illusies die ons zicht en onze waarneming uitdagen. Eén illusie krijgt vooral veel aandacht, omdat het ons brein flink op de proef stelt met het achterliggende doel: het testen van ons vermogen om verborgen beelden te ontdekken. Daarbij draait het in deze uitdaging om het vinden van cirkels die slim verborgen zijn tussen een reeks rechthoeken.
Deze fascinerende optische illusie is ontwikkeld door Anthony Norcia, een wetenschapper en psycholoog van Stanford University. De illusie bestaat uit een patroon van lijnen in zwart, grijs en wit, dat je op het eerste gezicht rechthoeken laat zien. Het patroon lijkt eenvoudig, maar het herkennen van de verborgen cirkels blijkt een stuk ingewikkelder te zijn. Ondanks de moeilijkheid zijn de cirkels er echt!
Lukt het jou om ze te ontdekken?
Bij een oppervlakkige blik vallen vooral de rechte, verticaal en horizontaal gerangschikte lijnen op. Deze contrasteren sterk met de bedoelde ronde vormen. Hoe kunnen er cirkels zijn binnen een structuur van rechte lijnen?
Heb je ze nog niet ontdekt? Neem even de tijd om goed naar het patroon te kijken en onthoud dat dingen vaak niet zijn wat ze lijken. Probeer voorbij de evidente vormen te kijken en laat je niet om de tuin leiden door het eerste wat je ziet. Ook al lijkt het je onmogelijk om cirkels te vinden tussen deze lijnen, probeer voorbij de voor de hand liggende waarneming te denken.
Een goede manier om de cirkels te onderscheiden van de rechthoeken is door je te richten op de verticale lijnen. Dit lijkt een effectieve methode om de ovale vormen te laten verschijnen. Daarnaast kan het helpen om je voor te stellen dat je de afbeelding zou kunnen inkleuren om de verschillende vormen van elkaar te scheiden. Zodra de eerste cirkel is ontdekt, volgen de anderen sneller.
Waarom is het toch zo moeilijk om deze cirkels te zien? Een professor van de universiteit in Sydney legt uit dat onze hersenen van nature objecten categoriseren op basis van wat we direct waarnemen. Dus, als zij rechthoeken zien ontstaan door lijnen die samenkomen, zullen onze hersenen vooral deze figuren benadrukken. “Voor de meeste mensen zorgen de rechthoeken aanvankelijk voor een overheersing van het beeld,” legt hij uit. Volgens hem komt dit doordat rechthoekige vormen vaker voorkomen in onze dagelijkse omgeving dan cirkels.
Wat vind jij van deze bijzondere optische illusie?