Wanneer gooi je knoflook in de pan? Zo pak je het wél goed aan — de meesten doen het fout!
Hoe gebruik jij knoflook als je aan het koken bent? In veel recepten staat dat je ui en knoflook tegelijk moet aanfruiten en daarna pas de rest toevoegt. Doe jij dat ook altijd zo? Dan is het tijd om je aanpak een beetje bij te stellen. Knoflookteler Kees Huijbrechts vindt dat we het meestal niet handig doen, schrijft Margriet.
Ook al adviseren veel recepten om ui en knoflook samen te bakken, volgens Kees kun je dat beter anders aanpakken.Knoflook doet je lichaam veel goeds
Dat knoflook je gezondheid kan ondersteunen, is geen geheim. Het kan je weerstand een zetje geven, helpt tegen muggenbeten, doet wat voor je huid en kan ook bij haaruitval van pas komen. En dat is nog lang niet alles. Kees Huijbrechts bevestigt de bijzondere werking van knoflook. “Een vriendin van ons had laatst een koortslip. Ik zei dat ze het plekje een paar keer per dag met knoflooksap moest deppen. De volgende dag was die koortslip verdwenen.”

Waarom knoflook werkt
De kracht van knoflook komt vooral door allicine, een stof met een sterke antibacteriële werking. Die komt vrij zodra je een teentje kneust, snijdt of perst. Alleen heeft allicine een laag ‘kookpunt’: bij warmte raak je het snel kwijt. “Door verhitting verdwijnt dit nuttige stofje vlot. Knoflook verbrandt bovendien razendsnel. Daarom kun je knoflook beter helemaal op het eind toevoegen, net zoals je peterselie of koriander pas aan het einde erin doet,” legt Kees uit.
De truc is dus om knoflook pas later aan je gerecht toe te voegen, zodat je maximaal profiteert van de gezonde stoffen. Zo blijft de allicine beter behouden en haal je alles uit deze smaakmaker.
Volg dit simpele advies en je zult merken dat je gerechten niet alleen lekkerder worden, maar dat je ook meer voordeel hebt van de gezonde kant van knoflook. Sta je weer te koken, denk dan even na voordat je de knoflook meteen in de pan mikt.



