Zijn All You Can Eat-restaurants wel echt die goedkope walhalla’s die ze zelf beloven? We laten ons makkelijk verleiden door het idee dat je voor een schappelijke prijs onbeperkt kunt eten. Maar staan we er eigenlijk bij stil welke sluwe trucs deze zaken gebruiken om je te beïnvloeden?

Als je vaker in zo’n All You Can Eat-zaak komt, herken je vast het gevoel: propvol naar buiten rollen en de dag erna net wat winderiger zijn dan normaal. Terwijl je voor de derde keer langs het buffet loopt, vraag je je misschien af of je nog wel echt geniet. Je mag dan onbeperkt pakken, dat maakt je niet automatisch gelukkiger. Het lijkt bijna onvermijdelijk om te veel te eten. Toch blijven we gaan, vooral omdat drie overvolle borden voor een vaste prijs klinkt als een koopje. Maar is dat wel echt zo?
Die restaurants zijn heel bedreven in je laten denken dat je een geweldige deal te pakken hebt. Ze wekken de indruk dat je veel krijgt voor weinig. Maar onderzoek van de Amerikaanse Cornell University laat iets opvallends zien…
Betere kwaliteit
Uit een studie van Cornell, waarbij twee groepen voor exact hetzelfde buffet verschillende bedragen betaalden, bleek dat de mensen die meer neerlegden het eten hoger waardeerden. Betaalde je minder voor precies dezelfde maaltijd, dan was je minder tevreden en vond je de kwaliteit lager.
Dat onthult een psychologisch spelletje: door de prijs op te krikken, kunnen All You Can Eat-restaurants de suggestie wekken dat het eten beter is. Hoe ‘goed’ of ‘slecht’ je zo’n maaltijd vindt, zit dus voor een groot deel tussen je oren.
Nog een geraffineerde tactiek om je minder te laten eten: kleine porties en bescheiden schepjes. Onderzoek laat zien dat we geneigd zijn minder op te scheppen als er minder wordt aangeboden. Misschien is een à-la-carterestaurant soms een slimmere keuze. Dan kun je echt van je gerecht genieten, zonder de subtiele spelletjes en slimme trucs waarmee All You Can Eat-zaken je proberen te sturen.



