Voeg dit toe aan kokend water en pel eieren in 1 seconde: het keukengeheim dat iedereen mist

Eieren pellen een drama? Met deze makkelijke hack lukt het zo

Maak je wel eens eieren voor een salade, broodje of spread en lijkt je aanrecht daarna een rampgebied? De schil blijft vastzitten, het eiwit scheurt en je houdt een gehavend resultaat over. Zonde, want je wil ook dat het er netjes uitziet. Goed nieuws: met een kleine toevoeging aan je kookwater glijdt de schaal er bijna in één keer af.

Eieren zijn beter voor je dan je denkt

Jarenlang kregen eieren een slechte naam door cholesterol, maar onderzoek heeft dat beeld bijgesteld. Eieren passen prima in een gevarieerde voeding en leveren hoogwaardige eiwitten, B-vitamines, vitamine D, selenium en nog meer nuttige mineralen. Het enige echte struikelblok is vaak het pellen: hoe krijg je een strak resultaat zonder halve stukken eiwit te verliezen?

De citroenhack: zo doe je het

Na veel uitproberen kwamen thuiskoks met een verrassend simpele oplossing. Voeg tijdens het koken een paar plakjes citroen toe aan het water, of giet er ongeveer een eetlepel citroensap bij. Het zuur in citroen verandert de pH-waarde, waardoor het vliesje onder de schaal minder aan het eiwit hecht. Gevolg: de schil laat vlot los en je houdt een mooi, intact ei over zonder verspilling.

Citroen in huis? Top. Geen verse citroen? Een scheutje sap uit een fles werkt ook prima. Doe het erbij zodra je de eieren op het vuur zet; verder hoef je niets ingewikkelds te doen.

Zo voorkom je scheuren tijdens het koken

Leg eieren nooit in kokend of al goed opgewarmd water. Door de plotselinge temperatuurshock kunnen ze barsten. Start liever met koud water, zet het vuur middelhoog en laat het rustig opwarmen. Houd het daarna bij een zachte, kalme kook. Als het water te hard borrelt, botsen de eieren tegen rand en bodem van de pan en ontstaan er snel scheurtjes.

Kooktijden: van lopend tot stevig

Begin met tellen zodra het water zachtjes kookt. Handige vuistregels: – 3 tot 4 minuten: superzacht met een vloeibare dooier. – Ongeveer 5 minuten: een romige, “jammy” kern. – Rond 8 minuten: stevig eiwit met nog smeuïge dooier. – 9 tot 10 minuten: ideaal voor gevulde eieren of salades, met een volledig gestolde dooier.

Na het koken: snel koelen en slim pellen

Haal de pan op tijd van het vuur en giet het hete water weg. Laat de eieren meteen schrikken onder koud stromend water of leg ze kort in een ijsbad. Zo stopt het garen, krimpt het ei een tikkeltje en laat de schil nog makkelijker los. Tik het ei rondom op het aanrecht, rol het zacht onder je handpalm en begin met pellen bij de brede kant waar het luchtkamertje zit.

Hoe herken je een te lang gekookt ei?

Zie je een grijsgroene rand om de dooier? Dan heeft het ei te lang gekookt. Dat komt door oxidatie van zwavelverbindingen uit het eiwit. Het is nog steeds eetbaar, maar voor de mooiste kleur en smaak blijf je beter binnen de aangegeven kooktijden en koel je de eieren direct terug.

Nog een tip

Superverse eieren kunnen lastiger te pellen zijn dan eieren die een paar dagen oud zijn. Voor het strakste resultaat gebruik je dus het liefst eieren die al even in de koelkast liggen. In combinatie met een scheutje citroen in het kookwater heb je dan vrijwel altijd perfect pelbare eieren.

In het kort

Met wat citroen in het kookwater, rustig koken en goed timen pel je eieren zonder gepruts. Zo blijven ze heel, zien ze er mooi uit en verdwijnt er geen eiwit in de prullenbak. Makkelijk, snel en superhandig in elke keuken.