Je schouder doet pijn en het voelt alsof er niks aan te doen is? Je hebt waarschijnlijk te maken met de gevreesde ‘frozen shoulder’. Geen paniek, je staat er niet alleen voor. We gaan je helpen om weer bewegingsvrijheid terug te winnen. Lees verder voor handige tips over hoe je deze lastige schouderproblemen kunt aanpakken!
Bij een bevroren schouder lijkt het wel alsof er ijs zich heeft genesteld in je schouderkapsel. Dit kan ontstaan na een ontsteking, letsel of operatie, of soms zelfs uit het niets. Het schouderkapsel wordt dan een lastpak die ervoor zorgt dat je schouder samentrekt. Zelfs als de oorspronkelijke ontsteking is verdwenen, kan je schouderkapsel koppig blijven doen. Waarom sommige mensen er last van hebben en anderen niet, blijft een mysterie. Misschien zijn die schouderkapsels gewoon eigenwijs.
Bepaalde conditie, zoals diabetes, Parkinson, schildklierproblemen en hart- en vaatziekten kunnen de kans op een bevroren schouder vergroten. Maar zelfs als je geen van deze aandoeningen hebt, kun je er nog steeds mee te maken krijgen. Het verloop van deze aandoening kent verschillende stadia, dus als je symptomen opmerkt, is het slim om snel een arts te raadplegen voordat je schouder helemaal vast komt te zitten.
In de eerste fase kan de pijn je nachten verpesten. Je schouder en bovenarm voelen onnatuurlijk pijnlijk aan, vooral ’s nachts. Alsof je schouder je duidelijk probeert te maken: “Kijk uit, een bevroren schouder is onderweg!”. Gewone pijnstillers helpen nauwelijks, vaak is iets sterkers zoals morfine nodig. En om het nog erger te maken, begint je schouder stijf en moeilijk beweeglijk te worden. Deze periode kan wel drie tot negen maanden aanhouden.
Vervolgens kom je in de tweede fase waarbij de pijn wat minder wordt, maar je schouder blijft lastig doen. Bewegen doet pijn en zelf je arm optillen is een uitdaging. Ook anderen je arm laten bewegen voelt niet fijn, alsof je gefolterd wordt. Als een dokter vraagt om je arm te draaien en het lukt niet, dan kan het bijna niet anders dan dat je een bevroren schouder hebt. Dit kan wel vier tot twaalf maanden doorgaan.
Het laatste deel is de ontdooifase. De pijn ebt weg en je schouder wordt weer geleidelijk normaal. Maar wacht nog even met het vieren, het kan wel vijf maanden tot twee jaar duren voor alles weer als vanouds is.
Nu je weet wat je te wachten staat, kun je aan de slag met het aanpakken van deze vervelende frozen shoulder. In de eerste fase kunnen ontstekingsremmers helpen de pijn tijdelijk te verlichten. Zodra de ontsteking weg is, heb je daar misschien niet veel aan, maar probeer je schouder soepel te houden. Een fysiotherapeut kan je begeleiden met speciale oefeningen die veel verschil kunnen maken. Oefeningen zijn de sleutel! Na ongeveer zes maanden zul je verbetering merken. Bekijk onderstaande video voor handige oefeningen. Succes!