De juiste aanpak is deze: Was je rijst, maar niet overdreven. Het is niet nodig om de rijst onder stromend water te zetten. Roer de rijst met je handen in een kom om zichtbare vuildeeltjes te verwijderen. Was het één of twee keer voorzichtig en het blijft goed, zelfs na langere opslag. Oude rijst moet niet meer dan drie keer gewassen worden.
Dan kunnen we het rijstwater gebruiken: Rijstwater is het water dat je overhoudt na het wassen van de rijst. Hierin blijven enkele mineralen zoals calcium en fosfor achter. Gebruik het om je planten water te geven, het kan wonderen doen. Het is ook nuttig om groenten en fruit mee schoon te maken. Omdat rijstwater licht zuur is, helpt het pesticiden te verwijderen, waarna je de groenten met schoon water kunt spoelen. Dit maakt ze veiliger om te eten.
Bovendien kun je het gebruiken bij de afwas. Rijstwater is effectief in het verwijderen van vet van oppervlakken. Het werkt ook goed bij het schoonmaken van sterk ruikende vis of zeevruchten. Voeg een beetje zout toe aan het rijstwater om de geur minder sterk te maken en het voedsel smakelijker. Het kan zelfs helpen om roest te verwijderen, kleding witter te maken en heeft nog veel meer toepassingen.
Het toevoegen van zout is essentieel: Voeg een snufje zout toe om de glutenbinding in de rijst te verbeteren en de smaak te versterken. Rijst die op deze manier is bereid, is zacht, niet plakkerig en brengt een heerlijke geur met zich mee. Het hoofdbestanddeel van witte rijst is zetmeel. Wanneer zure stoffen reageren met zetmeel, maken ze de rijst luchtiger en zachter. Een bijkomend voordeel is dat azijn bij hoge temperaturen bederf van rijst kan voorkomen. Voeg echter slechts een paar druppels witte azijn toe per kilo rijst, niet overdrijven.
Volg deze tips en geniet van de beste rijst met je zelfgemaakte maaltijden!