Hoewel een occasional geur uit je navel vaak onschuldig is, kan het ook een symptoom zijn van een onderliggend probleem. Hier zijn vier mogelijke oorzaken:
Oorzaken van een vieze geur uit je navel
Slechte hygiëne: vaak is matige hygiëne de grootste boosdoener van een stinkende navel. Veel mensen vergeten hun navel regelmatig schoon te maken, waardoor vuil zich kan ophopen. Dit vuil bestaat uit dode huidcellen, bacteriën en talg. Ook al zie je misschien niets vreemds, het is nog steeds belangrijk om je navel regelmatig schoon te maken. Naast douchen kun je een nat wattenschijfje met zeep en water gebruiken om je navel voorzichtig schoon te maken. Zorg daarna dat je hem goed droogt om infecties tegen te gaan.
Infectie: een andere mogelijke oorzaak van een geurige navel is een infectie. Deze kan ontstaan door een overgroei van bacteriën of schimmels in je navel. Bijvoorbeeld, de gist Candida houdt van warme, vochtige plekken, waardoor je navel een ideale omgeving is. Als je recent een operatie hebt ondergaan, zoals een navelbreukoperatie, kan de navel infecteren. Symptomen van een infectie zijn onder andere roodheid, zwelling, warmte, pusafscheiding, korstjes, of schilferige huid. Bij deze symptomen is het belangrijk contact op te nemen met je huisarts.
Huidaandoening: sommige huidaandoeningen kunnen ontstekingen en bacteriële ophopingen in de navel veroorzaken. Condities zoals psoriasis, een auto-immuunziekte die schilferige en rode huid veroorzaakt, kunnen schilfers in de navel doen belanden. Ook eczeem kan huiduitslag, roodheid en schilfers veroorzaken, wat vervolgens problemen in de navel kan geven. Raadpleeg je huisarts of een dermatoloog als je hier last van hebt.
Cyste: een andere mogelijke oorzaak van een stinkende navel kan een cyste zijn. Bijvoorbeeld, een talgkliercyste is een onderhuidse knobbel die ontstaat door een verstopt haarzakje. Deze cyste kan ontstoken raken en barsten, wat leidt tot dikke, gele en stinkende afscheiding. Al met al zijn oppervlakkige huidcysten meestal onschadelijk en hoeven ze niet behandeld te worden, tenzij ze symptomatisch worden. In dat geval kan een dermatoloog de cyste verwijderen. Deel dit artikel op Facebook als je het nuttig vond!