Tot welke leeftijd is samen slapen met je kind verstandig? Deel je mening!

Ouderschap brengt een hoop keuzemomenten met zich mee, waaronder hoe je het slapen met je kind aanpakt. Veel mensen zijn fan van samen slapen, ook wel co-sleeping genoemd, maar hoe lang is dit eigenlijk verstandig? Laten we eens kijken naar de richtlijnen voor samen slapen en wanneer het tijd is om de gewoonte te herzien.

Samen slapen met je kind kan verschillende voordelen bieden. Het geeft niet alleen gezelligheid, maar bevordert ook de gezondheid van zowel jou als je kindje. Deskundigen raden zelfs aan om je kind in de eerste drie levensjaren dichtbij te laten slapen.

Voordelen van Samen Slapen

Je hebt vast gehoord over de voordelen van co-sleeping voor stressreductie bij zowel jou als je baby. Nils Bergman, een kinderarts verbonden aan de Universiteit van Kaapstad, moedigt aan om pasgeborenen dichtbij hun moeder te laten rusten. Door iets simpels als je baby bij je te hebben terwijl je slaapt, kun je niet alleen beter uitrusten, maar het bevordert ook een goede hartgezondheid.

Mocht je kind alleen in een wiegje of aparte kamer slapen, dan kan dit volgens Bergman de stressniveaus bij het kind aanzienlijk verhogen vergeleken met wanneer het in jouw buurt is.

Ideaal tot Drie of Vier Jaar

Samen slapen is niet alleen voor de allerkleinsten. Bergman raadt aan om dit gebruik voort te zetten tot het kind drie à vier jaar oud is. Dit versterkt immers de emotionele band en speelt een belangrijke rol in de hersenontwikkeling. Interessant is ook zijn opvatting dat kinderen die op oudere leeftijd niet bij hun ouders slapen, mogelijk meer kans hebben op gedragsproblemen. Dit punt is bij onderzoekers nog onderwerp van discussie en vereist nog nader onderzoek.

Dus, hoe bepaal je de juiste leeftijd om deze gezellige slaapmomenten met je kinderen te blijven delen? Hoe lang blijf je zelf genieten van dit ritueel? We horen graag jouw ervaringen of toekomstplannen in de reacties!