Stel je voor, je hebt de hele nacht lekker gedroomd, maar hoe dan ook voel je je alsof je al dagen niet hebt geslapen. Zelfs een sterke kop koffie heeft niet echt effect, en je ploegt je voortdurend voort door een vermoeidheidsmoeras. Komt dit je bekend voor? Misschien zijn er dingen in je omgeving die je ongemerkt energie kosten.
1. Het effect van een rommelige woning
Je zou het niet direct denken, maar een rommelig huis kan meer dan alleen een onaangename uitstraling hebben. Onderzoek van Princeton University laat zien dat een chaotische omgeving daadwerkelijk stress kan veroorzaken. En die stress vreet energie. Dus door een beetje te organiseren en op te ruimen, kun je je echt minder uitgeput voelen.
2. Vermoeidheid door blauwe muren
Heb je ooit stilgestaan bij de kleur van je muren? Als je veel blauw in huis hebt, is het misschien tijd om daarbij stil te staan. Onderzoek van Travelodge geeft aan dat blauw een vermoeid gevoel kan geven. In de slaapkamer kan dat handig zijn om te ontspannen, maar in je leef- of werkkamer kan het juist averechts werken. Je wilt namelijk in die ruimtes actief kunnen blijven.
3. De ideale temperatuur voor je energie
Bij koud weer is het verleidelijk om lekker onder de dekens te kruipen of de verwarming even wat hoger te zetten. Maar pas op, want te veel warmte kan je juist slaperig maken. Een prettige kamertemperatuur ligt tussen de vijftien en twintig graden Celsius, vooral tijdens het slapen. Overdag mag het iets warmer, maar zorg dat je een goede balans houdt.
4. Lavendelgeur: ontspannend maar ook vermoeiend
Lavendel staat bekend om zijn kalmerende werking, maar kan je ook slaperig maken, verrassend genoeg. Onderzoekers van Wesleyan University ontdekten dat personen die voor het slapen gaan lavendel ruiken vaak dieper slapen. Als deze geur zich echter door je hele huis verspreidt, kan het je overdag juist duf maken. Denk dus goed na waar je lavendel neerzet.
5. Je smartphone
We weten eigenlijk wel dat eindeloos scrollen op je telefoon voor het slapengaan niet helpt om goed te rusten. Toch blijven velen van ons nog eens snel door social media bladeren, tot we uiteindelijk in slaap vallen. Studies tonen aan dat dit de kwaliteit van onze slaap negatief beïnvloedt, waardoor we de volgende dag extra moe zijn.