Heb je dat probleem ook wel eens? Het is tijd om te eten en dan bedenk je ineens dat de kipfilet die je nodig hebt, nog in de vriezer zit. Natuurlijk zou je snel naar de winkel kunnen gaan voor een ontdooid exemplaar, maar dat lijkt wel heel veel moeite voor iets kleins. Gelukkig is er een slimme manier om je vlees snel en veilig te ontdooien.
Vlees goed invriezen
Voordat we het over ontdooien hebben, is het goed invriezen van vlees ook een hele kunst. Als je vlees langzaam bevriest, kunnen er ijskristallen in de sappen van het vlees ontstaan die de celwanden van de vleesvezels beschadigen. Dit tast de kwaliteit aan als je het vlees later gebruikt. Maar hoe doe je dit goed? Leg het vlees in de koudste hoek van je vriezer, meestal helemaal achterin. Zorg ervoor dat je vriezer minstens -18° is. Verpak het luchtdicht om te voorkomen dat het vocht verliest, zodat het sappig en smakelijk blijft na het ontdooien.
Er zijn enkele richtlijnen over hoe lang je vlees kan bewaren in de vriezer. Hoe groter het stuk vlees, hoe langer je het kunt bewaren. Rundvlees blijft bijvoorbeeld wel zes maanden goed. Kalf-, varkens- en lamsvlees tot zo’n drie maanden. Gehakt is ongeveer twee maanden houdbaar, en bereid vlees kun je twee tot drie maanden bewaren.
Klik op volgende om verder te lezen