Wat je moet weten over het wassen van rauwe kip (belangrijk!)

Je hebt het vast eerder gehoord: voordat je kip gaat klaarmaken, moet je het eerst goed wassen. Maar is dat eigenlijk wel waar? In het verleden kregen veel mensen te horen dat rauwe kip afgespoeld moest worden om salmonellabacteriën te verwijderen voordat je het kookte. Daardoor zou het veilig zijn en voorkwam je dat je ziek werd. Is dit nog steeds de juiste manier van doen?

Veel kip is besmet met de campylobacter-bacterie. Deze bacterie leeft in de darmen van dieren en kan via hun uitwerpselen op het vlees terechtkomen, ook op kip dus. Campylobacter kan ernstige voedselinfecties veroorzaken die je zelfs naar het ziekenhuis kunnen brengen. Deze bacterie komt vaker voor op kip dan salmonella en is zeker niet te onderschatten.

Ook kun je salmonella vaak op kippenvlees vinden. Deze bacterie kan je aardig ziek maken met symptomen zoals diarree, koorts en buikpijn. Vaak denkt men dat het afspoelen van kip een goede manier is om contact met salmonella te vermijden. Maar is dit eigenlijk wel de juiste aanpak?

Is Het Echt Effectief?

Het spoelen van rauwe kip kan, verrassend genoeg, juist averechts werken. Waterdruppels kunnen bacteriën verspreiden naar je aanrecht, snijplank, of zelfs een glas water dat in de buurt staat. Dit verschijnsel heet kruisbesmetting. Hierdoor loop je alsnog het risico om ziek te worden. Daarom is het zeker niet aan te raden om kip te wassen. De beste manier om schadelijke bacteriën te doden, is door de kip goed te koken totdat hij volledig gaar is. Zorg ervoor dat je al je kookgerei meteen na gebruik grondig schoonmaakt met heet water en afwasmiddel.

Om ervoor te zorgen dat je jezelf en anderen niet blootstelt aan deze vervelende bacteriën, kun je een paar voorzorgsmaatregelen nemen. Bewaar rauwe kip altijd koel en let goed op de vervaldatum. Gebruik een koeltas of koelbox wanneer je de kip van de winkel naar huis brengt. In de koelkast of vriezer blijft kip het langst goed. Was ook je handen goed voor en na het bereiden van kip. Houd al je gebruiksvoorwerpen schoon door ze na gebruik direct af te wassen. En, heel belangrijk: verwarm de kip goed door zodat er geen vraagtekens zijn of de bacteriën gedood zijn. Gekookte kip kun je twee dagen in de koelkast bewaren.