In een ander voorval in Gelderland ging het ook helemaal mis. Henk Smits, die op de elektrische fiets van zijn vrouw naar zijn werk in Nijmegen reed, zag plotseling de accu ontploffen en vlammen. Hij vertelt: “Voor ik het wist, vlogen er felle vlammen uit de accu. Het waren flinke vlammen, niet zomaar wat vonken. Gelukkig kon ik op tijd van mijn fiets springen. Mijn werkkleding was gesmolten en mijn lunchbroodjes waren geroosterd.”
Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zegt dat dit probleem in 2017 veel minder voorkwam. Maar waarom gebeurt dit nu vaker? Kan er een verband zijn tussen de toename in verkoop van elektrische fietsen de afgelopen twee jaar en het stijgende aantal brandincidenten? Zijn de accu’s in fietsen brandgevoeliger dan die in telefoons of laptops? Jos Lenssen van Battery Fact in Nijmegen, een bedrijf dat verschillende soorten accu’s verkoopt, denkt van wel, maar kan het niet zeker zeggen. “De cellen zijn vergelijkbaar met die in laptops, maar er zijn er meer bij elkaar geplaatst en ze moeten meer energie afgeven tijdens het laden. Dit kan meer warmte genereren en mogelijk een hoger brandrisico.”
Het onderzoek naar de veiligheid van deze batterijen ligt bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). In hun jaarplan stellen ze dat de behoefte aan draagbare energie voor mobiele apparaten blijft groeien. Hoewel de industrie innovatief is, brengt het ook onbekende risico’s met zich mee, zoals exploderende batterijen. Het is duidelijk dat verder onderzoek nodig is, maar er kunnen momenteel nog geen uitspraken worden gedaan over de huidige bevindingen.