De beroemde huishoudschool van vroeger was een belangrijk instituut voor meisjes, vooral in de eerste helft van de 20e eeuw. Deze scholen, te vinden door heel Nederland, waren erop gericht om praktische en huishoudelijke vaardigheden aan te leren, die van groot belang werden geacht voor het runnen van een goed georganiseerd huishouden. In een tijd waarin rolverdeling duidelijker was, bood de huishoudschool een stevige basis in koken, naaien, schoonmaken en andere huishoudtaken.
Leerlingen droegen vaak uniforme schorten en werkten in goed uitgeruste keukens en naaiateliers. De lessen waren praktisch en intensief, met veel nadruk op detail en precisie. Naast technische vaardigheden werd er ook veel aandacht besteed aan hygiƫne, etiquette en het beheren van een huishoudbudget. Dit alles met als doel de meisjes voor te bereiden op hun rol als huisvrouw en moeder.
Hoewel de huishoudschool tegenwoordig bijna verdwenen is en de rol van vrouwen in de samenleving sterk veranderd is, blijft de herinnering aan deze scholen een belangrijk stukje van het cultureel erfgoed. Ze weerspiegelen de waarden en normen van vroeger, waar efficiƫntie, orde en zorg voor het gezin hoog in het vaandel stonden. De vaardigheden die daar werden geleerd, droegen bij aan de vorming van generaties vrouwen en hun gezinnen.