IEA: Wereld krijgt te maken met overvloed aan olie – dit kun je verwachten!

Impact van Elektrische Voertuigen en Energietransitie

Als deze trend doorzet, zullen er tegen 2030 jaarlijks zo’n 40 miljoen elektrische auto’s worden verkocht, wat bijna de helft van alle nieuwe auto’s zou zijn. Deze verandering kan tegen 2030 resulteren in een besparing van zes miljoen vaten olie per dag. Verder het toegenomen thuiswerken, een fenomeen dat sinds de coronapandemie niet meer weg te denken is, draagt extra bij aan een besparing van een miljoen vaten olie per dag. Ook worden auto’s steeds energiezuiniger, wat de olieconsumptie verder zal verlagen.

Naast de transportsector zien we ook in de energieproductie veranderingen. Saudi-Arabië bijvoorbeeld, wil tegen 2030 het gebruik van ruwe olie, stookolie en gasolie in elektriciteitscentrales met een miljoen vaten per dag verminderen. Ze willen meer inzetten op binnenlands gas en hernieuwbare energiebronnen.

Hoewel de vraag naar olie in vele sectoren zal dalen, vormt de petrochemische industrie een uitzondering. In deze sector, waar olie gebruikt wordt voor het produceren van plastics, zal de vraag naar olie blijven stijgen, vooral in China. Het IEA verwacht dat de CO2-uitstoot van olie tegen 2026 zijn piek zal bereiken en daarna zal afnemen. Het is echter cruciaal dat plastics op de juiste manier worden gerecycled om te voorkomen dat de koolstofatomen in deze producten terug in de atmosfeer komen.

Regionale Verschillen en Onzekerheden

De vraag naar olie zal op verschillende plaatsen op verschillende momenten pieken. In de Verenigde Staten wordt verwacht dat de vraag volgend jaar zal pieken en daarna zal afnemen. Europa bereikte dit punt al in 2022. In China, vanwege de petrochemie, en India, vooral door transport, zal de vraag echter blijven stijgen. Ook voor luchtvaart en zeevaart wordt verwacht dat de vraag naar olie voorlopig zal blijven toenemen.

Het IEA wijst op onzekerheden in hun voorspellingen. Naast geopolitieke factoren zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, kunnen beslissingen van centrale banken, zoals rentewijzigingen, invloed hebben op de vraag naar olie. Ook als de groei van de markt voor elektrische voertuigen langzamer verloopt dan verwacht, kan de vraag naar olie in 2030 nog steeds toenemen in plaats van dalen.