Aardappelen zijn een essentieel onderdeel van de Nederlandse keuken. Of je ze nu bakt, kookt, stampt of frituurt, ze zijn altijd lekker. Maar wat doe je als je aardappelen met spruiten in je voorraadkast vindt? Zijn ze dan nog veilig om te eten, of moet je ze weggooien? Veel mensen vragen zich dit af en hier krijg je het antwoord!
Wat zijn spruiten eigenlijk?
Laten we beginnen met wat spruiten nou precies zijn. Spruiten zijn de kleine scheuten die uit de ‘ogen’ van aardappelen groeien. Ze verschijnen wanneer aardappelen te lang worden bewaard, vooral op een warme of lichte plek. Deze scheuten proberen nieuwe plantjes te maken.
Het risico van solanine
Spruiten op aardappelen kunnen wijzen op een hogere hoeveelheid solanine, een natuurlijke gifstof in aardappelen, vooral in de schil en spruiten. Te veel solanine kan misselijkheid, hoofdpijn en in zeldzame gevallen ernstigere klachten veroorzaken. Lees verder op de volgende pagina om meer te weten.