1. Groenten
Groenten maken niet alleen onderdeel uit van een gezond eetpatroon, maar ze kunnen ook verlichting brengen bij artrose. Vaak zorgt artrose voor interne ontstekingen, wat leidt tot meer vrije radicalen in het lichaam die de situatie verergeren. Gelukkig bevatten groenten veel natuurlijke antioxidanten die deze vrije radicalen bestrijden. Specifieke groenten zoals tomaten, paprika’s, prei, aubergines, radijs en broccoli zijn extra voordelig.
2. Fruit
Net als groenten speelt fruit een belangrijke rol in de strijd tegen artrose. Ze zitten boordevol essentiële vitamines en mineralen, daarnaast zijn ze ook rijk aan antioxidanten. Donker fruit, zoals verschillende soorten bessen, staan bekend om hun hoge aantallen antioxidanten.
3. Peulvruchten
Van witte en bruine bonen tot sojabonen, linzen en erwten, peulvruchten zijn erg waardevol. Ze bieden een goede bron van kalium. Veel mensen consumeren per ongeluk te veel zuren, en kalium helpt deze te neutraliseren. Te veel zure stoffen kunnen leiden tot calciumverlies, wat slecht is voor de botten.
4. Kruiden
Kruiden hebben meer te bieden dan alleen smaak. Veel kruiden kunnen helpen bij artrose. Kurkuma is bijvoorbeeld bekend om zijn rijke antioxidanten. Andere kruiden zoals komijnzaad, zwarte peper, gemalen gember, kerriepoeder en korianderzaad zijn ook goede bronnen van kalium.
5. Vis
Vette vissen, zoals zalm, zijn een uitstekende bron van selenium, een antioxidant die de veroudering van cellen tegengaat, inclusief de cellen in het kraakbeen.
Conclusie:
Hoewel artrose progressief is, kunnen deze voedingsmiddelen helpen om de symptomen en voortgang ervan te verlichten. Het is altijd een goed idee om een gebalanceerd dieet te volgen en bij twijfel een voedingsdeskundige of arts te raadplegen.