Man eet over datum producten om te testen of ze nog goed zijn: verrassende resultaten

In veel huishoudens is besparen een normale bezigheid, van het gebruik van kortingsbonnen tot het snijden in onnodige kosten. Maar als het om eten gaat, wordt het een stuk gecompliceerder. Een creatieve benadering komt van een jonge social media influencer, die ervoor kiest om voedsel te consumeren dat al over de houdbaarheidsdatum heen is. Deze onverwachte manier om geld te besparen helpt ook om voedselverspilling tegen te gaan.

Gavin Wren, die inmiddels een bekendheid is op sociale media, trekt zich veel aan van voedselverspilling. Hij heeft video’s gedeeld van zichzelf terwijl hij eten consumeert dat voorbij de houdbaarheidsdatum is. Het idee erachter is simpel: geld besparen door voedsel dat mogelijk nog goed is niet onnodig weg te gooien. Zo opende hij bijvoorbeeld een pak kaas dat al vier maanden over datum was, nam een hap en constateerde dat het nog prima was en zelfs anders smaakte dan kort daarvoor.

Gavin hoopt niet alleen wat centen te besparen, maar ook een mentaliteitsverandering teweeg te brengen met betrekking tot voedselverspilling. Hij is ervan overtuigd dat als we stoppen met het weggooien van eetbaar voedsel, we een belangrijke stap kunnen zetten in de strijd tegen verspilling.

Hoewel Gavin voedsel consumeert dat technisch gezien niet meer goed zou moeten zijn, waarschuwt hij anderen om niet zomaar zijn voorbeeld te volgen. Zijn video’s zijn niet bedoeld om anderen te motiveren tot het eten van mogelijk bedorven voedsel, maar om een gesprek op gang te brengen over voedselverspilling en om te laten zien dat er wellicht alternatieven zijn.

Gavin heeft al talloze keren genoten van voedsel dat over datum was, zoals melk die 41 dagen te laat was en yoghurt na 43 dagen. Hoewel hij soms merkt dat de smaak verandert, heeft hij nog nooit gezondheidsproblemen ondervonden door deze experimenten.

Toch was er één uitzondering. Gavin kreeg een keer voedselvergiftiging na het consumeren van spinazie die over de datum was. Ondanks dat het er niet heel smakelijk uitzag, dacht hij dat het geen zin zou hebben om het weg te gooien, maar dat bleek een misrekening. Kort na het eten voelde hij zich beroerd.

Hoewel Gavin’s keuzes nogal ongebruikelijk zijn, zetten ze wel aan tot nadenken over hoe we omgaan met voedselverspilling. Heb jij ooit voedsel gegeten dat over de houdbaarheidsdatum was om verspilling te voorkomen? Wat vind jij van zijn benadering?