2. Eieren
Eieren en de vriezer zijn geen goede combinatie. Als je eieren invriest, zet het vocht in de eieren uit, en dat kan de vorming van schadelijke bacteriën veroorzaken, om nog maar te zwijgen over het barsten van de schaal. En zeg nou zelf, een bevroren ei ziet er ook niet bepaald smakelijk uit, toch? En kan je geloven dat nummer 3 ook absoluut niet in de diepvries hoort? Ik heb jarenlang die fout gemaakt…
3. Gefrituurd voedsel
Gefrituurd eten, denk aan frietjes of krokante kip, is gewoon niet hetzelfde als je het eenmaal invriest en weer opwarmt. Wat gefrituurd eten zo heerlijk maakt, is juist die krokante buitenkant, en die wordt helemaal zacht als je het invriest en daarna opnieuw opwarmt.
Onze tip? Eet gefrituurd eten meteen op. Uiteraard, diepvriesfriet van de supermarkt is gemaakt om ingevroren te bewaren, maar probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat je zelfgebakken gefrituurd eten invriest!
4. Yoghurt
Nee, dit is niet hoe je bevroren yoghurt maakt. Als je verse yoghurt invriest, verandert de textuur en lijkt het meer op kwark na het ontdooien. Het kan ook gaan schiften.
Dus, na het invriezen en ontdooien van yoghurt, kan het korrelig en waterig worden, en soms ook een zure smaak krijgen. Maar, zelfs ontdooide yoghurt blijft gezond. Dus als jij die textuurverandering niet erg vindt, is er geen reden om het niet te gebruiken.
5. Bier
Ook bier hoort echt niet thuis in de vriezer. Als je bier invriest, kan het blikje vervormen, waardoor drinken bijna onmogelijk wordt. In het ergste geval kan het zelfs exploderen in de vriezer.
Als je bier in een fles invriest, kan het glas breken of de dop van de fles schieten. Als een bierblikje de vrieskou overleeft, laat het dan rustig in de koelkast ontdooien en wees voorzichtig als je het eindelijk opent!
6. Avocado
Mocht je denken dat je avocado’s kunt invriezen, dan heb je het mis. Oké, technisch gezien kan het wel, maar verwacht dan niet dat ze nog lekker zijn. De smaak, kleur en structuur gaan achteruit. De avocado wordt bruin en krijgt een bittere smaak.
Ook wordt de vrucht na het invriezen vaak papperig, slijmerig en sponsachtig, en verliest zo zijn verse, lekkere smaak. Je kan dus wel een avocado invriezen, maar wees erop voorbereid dat het resultaat waarschijnlijk niet geweldig zal zijn! Scroll verder voor meer.
7. Ontdooid vlees
Het kan soms niet anders dan dat je vlees of zeevruchten moet ontdooien voor het koken. Eens ontdooid, is het echter echt geen goed idee om ze weer in te vriezen. Vlees en vis kunnen slecht worden als je ze ontdooit en weer invriest, wat kan leiden tot voedselvergiftiging!
Plannen kunnen altijd last-minute veranderen, waardoor het avondmaal plots niet meer doorgaat – dat overkomt iedereen wel eens. Maar terwijl wij misschien flexibel zijn, is dat met vlees en vis een heel ander verhaal. Ze dulden absoluut geen herhaaldelijk invriezen en ontdooien.
8. Kaas
Als je kaas invriest, reageert het net zoals andere zuivelproducten: de structuur verandert en het wordt brokkelig. Wanneer kaas bevriest, vormen zich ijskristallen die de smaak en textuur negatief beïnvloeden. Water zet uit bij het bevriezen en krimpt bij het ontdooien.
Deze verandering laat de moleculaire structuur van de kaas instorten, wat resulteert in een kruimelige textuur na ontdooiing. Vooral zachte kazen zoals Queso Fresco of Brie hebben veel te lijden onder de vrieskou.