Het traditionele eitje verdwijnt
Bij het ontbijt zijn we heel vaak gewend aan een bruin eitje op ons bord. Maar dit gaat veranderen, want supermarkten beginnen de bruine eieren van hun huismerken te vervangen door witte eieren. Het lijkt erop dat het tijdperk van het bruine ei voorbij is. Straks zie je geen bruine eieren meer in de schappen. Maar waarom gebeurt dit precies? En wat is eigenlijk het verschil tussen bruine en witte eieren?
Witte eieren: voordeliger en milieuvriendelijker
Lidl was de eerste die de bruine eieren uit de schappen haalde, en nu zul je waarschijnlijk bij Albert Heijn ook alleen nog maar witte eieren zien. De reden voor deze verandering is simpel: kostenbesparing. Het produceren van witte eieren is namelijk 9% goedkoper voor de boeren. Deze kippen hebben minder voer nodig, wat de kosten drukt.
Daarnaast zijn witte eieren ook beter voor het milieu. De kippen die witte eieren leggen, zijn efficiĆ«nter: ze leggen meer eieren en blijven dit langer doen, zo’n tien weken extra. Dit betekent dat boeren hun kippen minder vaak hoeven te vervangen, wat duurzamer is.
Witte en bruine eieren komen van verschillende soorten kippen. Albert Heijn biedt nu al 80% witte eieren aan onder hun huismerk. Maar waarom zou je eigenlijk voor een wit ei gaan in plaats van een bruin ei? In Nederland hebben veel mensen een voorkeur voor bruine eieren omdat ze denken dat die gezonder, diervriendelijker en lekkerder zijn.
Klik op volgende om verder te lezen