Restaurant zet veganisten de deur uit, ophef gaat viraal

Restaurant in Ventnor laat veganisten voortaan niet meer toe

In het Engelse Ventnor kiest The Kitchen at London House voor een duidelijke koerswijziging: als je vegan eet, ben je er niet langer welkom. Dat besluit viel kort nadat ze hun nieuwe avondmenu online zetten, waarop geen enkele plantaardige optie te vinden was. Volgens de eigenaren gaf de stortvloed aan reacties daarop de doorslag om helder te zijn over hun beleid.

Aanleiding: ophef over de nieuwe kaart

Het begon toen het bistro-achtige menu op social media verscheen. Binnen de kortste keren kwamen er reacties binnen van veganisten en mensen die hen steunen, teleurgesteld over het gebrek aan vegan gerechten. De uitbaters voelden zich naar eigen zeggen overladen met kritiek en plaatsten een uitgebreide Facebook-post waarin ze spraken van een vorm van online pesterij.

In die reactie gaven ze ook aan dat ze klaar zijn met wat zij ervaren als arrogantie en zelfgenoegzaamheid bij een deel van de vegan community. Daarmee was de toon gezet voor felle discussies, zowel op internet als in het café.

Vegan keuzes: van zeldzaam naar normaal

Jarenlang was uit eten gaan als vegan een hele zoektocht. De laatste tijd is dat flink veranderd: steeds meer zaken spelen in op de vraag en hebben minimaal één of twee plantaardige opties. In Nederland is dat inmiddels eerder standaard dan uitzondering.

Toch zijn er nog genoeg restaurants die die keuze bewust niet maken. Soms past het niet bij hun keuken, soms vinden ze de vraag te klein, en soms is het gewoon een principekwestie. The Kitchen at London House schaart zich nu nadrukkelijk in die laatste groep.

Waarom deze zaak de stekker eruit trok

De eigenaren zeggen dat er vroeger wél vegan opties op de kaart stonden. Volgens hen is dat gestopt omdat ze het zat waren om te dealen met een paar heel luidruchtige klanten. Hun punt: dit besluit komt voort uit een reeks negatieve ervaringen, niet uit een opwelling.

Hun redenering: geen enkel restaurant hoeft iedereen te bedienen of elk dieet te faciliteren. Je vraagt in een vegan zaak ook geen biefstuk. Daarbij maken ze onderscheid tussen een levensstijlkeuze en medische noodzaak, zoals allergieën. Voor dat laatste doen ze naar eigen zeggen hun best, maar verder blijven ze trouw aan hun eigen kookstijl.

Hoe het publiek reageerde

Hoewel veel veganisten afkeurend reageerden, kreeg de Facebook-post opvallend veel steun van andere volgers. Reacties als “Respect voor jullie duidelijkheid” en “Laat iedereen z’n ding doen” kwamen vaak voorbij. Dat laat zien dat een deel van het publiek ondernemers waardeert die hun grenzen helder aangeven, ook als dat niet ieders voorkeur is.

Het restaurant benadrukt dat ze niet alle veganisten over één kam scheren. Volgens hen is het vooral een kleine, militante groep die de sfeer verziekte, en precies daarom houden ze de deur nu dicht voor vegan gasten.

Grotere discussie in de horeca

De keuze van The Kitchen at London House wakkert een bredere vraag aan: hoe ver moet de horeca meegaan met trends als veganisme? Grote ketens, zoals Burger King, hebben hun menu’s al aangevuld met plantaardige opties, soms na publieke of juridische druk. Dat onderstreept hoe groot de vraag kan zijn en hoe zichtbaar het onderwerp inmiddels is.

Tegelijkertijd schuurt het tussen verschillende verwachtingen: de één wil maximale keuzevrijheid en inclusiviteit op de kaart, de ander vindt dat ondernemers vrij moeten zijn om te koken wat bij hun concept past. Waar die balans uitkomt, verschilt per zaak en publiek.

Wat betekent dit voor jou als gast?

Eet je plantaardig en ga je uit eten, check dan vooraf even het menu of bel kort van tevoren. Zo voorkom je gedoe en steun je plekken die wél investeren in vegan opties. Heb je medische dieetwensen, geef die duidelijk en tijdig door. En als je vooral gaat voor de handtekening van de chef, kies dan voor zaken die helder zijn over hun stijl—of dat nu vega, vegan of juist klassiek is.

Eén ding is duidelijk: de interesse in plantaardig groeit door. Of elk restaurant daarin meegaat, blijft een keuze. Die van The Kitchen at London House is in elk geval onmiskenbaar, en de discussie eromheen is voorlopig nog niet weg.