Vuil en krassen
De meeste reizigers willen hun bagage beschermen tegen schade van buitenaf. Volgens Fraport, de beheerder van de luchthaven in Frankfurt, helpt folie tegen “vervuiling, krassen, openscheuren tijdens transport en onbevoegde toegang”.
Smokkelaars
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt ook voor ongeoorloofde toegang. Drugsdealers gebruiken vaak de bagage van nietsvermoedende reizigers om drugs te vervoeren. Zo geeft de website van het ministerie, die reisadvies voor Colombia aanbiedt, bijvoorbeeld aan: “Reizigers worden onbewust en tegen hun wil ingezet als ‘drugskoeriers’.” Met folie is het direct zichtbaar of iemand je koffer heeft open gehad.
Extra kosten
Een ander voordeel is dat het helpt om extra kosten voor overbagage te vermijden. Door folie te gebruiken, kun je twee tassen tot één geheel combineren, aldus een woordvoerder van de luchthaven Düsseldorf. Kinderwagens en ongebruikelijke bagage kun je extra beschermen met folie.
Is kofferfolie nuttig?
Tegenwoordig bieden veel luchthavens een kofferfolie-service. De kosten variëren van 10 tot 20 euro, afhankelijk van de grootte van je bagage. Of het de moeite waard is om je koffer zelf in te pakken, moet je zelf beslissen. Er is echter ook kritiek op deze methode. De folie zorgt namelijk voor veel afval. De luchthaven van Hannover wijst er ook op dat stevig ingepakte koffers mogelijk problemen kunnen geven bij de veiligheidscontrole. Bovendien kan de folie de beweging van koffers op de bagagebanden belemmeren.
Het mysterie van kofferfolie is opgehelderd. Vind jij de redenen overtuigend of ben je er al van overtuigd om je bagage op deze manier te beschermen?