De groentela: een onverwachte bron van bacteriën
Volgens NSF International, een organisatie die zich inzet voor het ontwikkelen van gezondheidsnormen en het certificeren van producten om de volksgezondheid te beschermen en consumenten te informeren over hygiëne, is de groentela de meest vervuilde plek in de koelkast. Dit klinkt misschien verrassend, omdat groenten op zichzelf niet gevaarlijk lijken. Natuurlijk moet je ze wassen, maar ze lijken niet zo riskant als bijvoorbeeld het bewaren van rauw vlees.
Proeven van NSF laten zien dat de groentela verschillende bacteriën bevat, zoals Salmonella en Listeria, evenals gist en schimmel. Het probleem zit niet in de groenten zelf, maar in het feit dat ze verontreinigd kunnen raken door andere items, zoals vleessappen, in een winkelwagentje, boodschappentas of ander transportmiddel. We zijn vaak voorzichtig genoeg om rauw vlees goed afgedekt op te bergen in de koelkast, maar waarom nemen we niet dezelfde maatregelen voor groenten die we zomaar in de groentela gooien?
Een eenvoudige oplossing
Het goede nieuws is dat het relatief makkelijk is om de groentela schoon te maken. Haal de lade uit de koelkast, verwijder alle restjes (groenten) en was de lade grondig af in de gootsteen met afwasmiddel en warm water. Laat hem aan de lucht drogen of droog hem af met keukenpapier voordat je hem weer in de koelkast zet. Maak er een gewoonte van om dit ongeveer eens per maand te doen om een schone en hygiënische plek voor je groenten te behouden. Wanneer heb jij voor het laatst de groentela van jouw koelkast goed schoongemaakt?