Als je na de maaltijd met een halve pan vol eten zit, vraag je je misschien af of je het in de koelkast kunt zetten of beter weg kunt gooien. Het is handig om te weten dat niet alle gerechten opnieuw opgewarmd kunnen worden. Er zijn namelijk enkele etenswaren die je beter kunt weggooien als er iets overblijft.
Aardappelen
Aardappelen kun je opnieuw verwarmen, maar alleen als ze direct na de eerste keer klaarmaken in de koelkast zijn gezet. Als aardappelen eerst afkoelen en dan op kamertemperatuur blijven, kan dit de groei van de zeldzame bacterie Clostridium botulinum stimuleren, wat een risico op voedselvergiftiging met zich meebrengt.
Rijst
Bij het opnieuw verwarmen van rijst kan de Baccillus cereus-bacterie ontstaan die toxinen produceert die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Vermijd deze bacteriƫn door het eten snel af te koelen naar vier graden, maximaal twee dagen te bewaren in de koelkast en goed op te warmen voor gebruik. Verwarm rijst dus alleen opnieuw als het direct na het koken in de koelkast bewaard is.
Kip
Kip opnieuw opwarmen kan de eiwitsamenstelling veranderen, wat problemen met de spijsvertering kan veroorzaken. Daarom moet zowel de binnenkant als de buitenkant van de kip tijdens het opwarmen minstens 75 graden bereiken, wat je alleen nauwkeurig kunt meten met een keukenthermometer.
Ontdek nog meer etenswaren op de volgende pagina, ik weet zeker dat je deze regelmatig opwarmt!