Verslikking bij kinderen: ongeluk nummer één en hoe je het kunt voorkomen!

vooral druiven, knakworsten en snoeptomaatjes zijn risicovol

Afgelopen weekend kwam een tragisch ongeval in het nieuws waarbij een jonge peuter stikte in een pannenkoek en overleed. Ondanks dat zulke ernstige situaties zeldzaam zijn, lopen kinderen jonger dan 5 jaar wel degelijk een risico op verstikking, zeker bij het eten van specifieke etenswaren.

Gevaarlijke Etenswaren

Experts en medici waarschuwen voor het gevaar van voedsel zoals druiven, kleine tomaatjes en knakworstjes voor jonge kinderen. Deze voedingsmiddelen hebben een vorm, grootte en textuur die het risico op verstikking vergroten. Kinderarts Fieke Slee en chirurge Mariëlle Vehmeijer, schrijvers van het boek ‘Pas op, kijk uit‘, leggen uit dat het om “ronde, gladde etenswaren gaat die zo groot zijn als de luchtpijp van een kind.” Hoe je dit risico kunt verminderen lees je op de volgende pagina!