Voorkom deze 10 airfryerblunders en haal elke keer krokante, perfecte resultaten

Een airfryer is een topapparaat als je gezonder wilt koken zonder gedoe. Toch kun je snel teleurgesteld raken als je niet oplet. Hoe haal je er het meeste uit? Hieronder vind je handige tips.

Wat maakt een airfryer nou zo fijn? Het grootste pluspunt is dat je veel minder olie nodig hebt dan bij een traditionele friteuse. Onderzoek in de European Journal of Lipid Science and Technology laat zien dat je tot zo’n zeventig procent minder vet gebruikt dan met een gewone frituurpan. Dat scheelt ongeveer 45 calorieën per 100 gram friet. Bovendien blijven antioxidanten en vitamine C beter behouden dan bij frituren.

1. Het mandje overbeladen

Je wilt misschien alles in één keer bakken, maar het mandje heeft z’n grenzen. Prop je het te vol, dan gaat je eten eerder stomen dan knapperen en wordt het minder krokant.

2. Voorverwarmen overslaan

Veel mensen vergeten dat een airfryer, net als een oven, even op temperatuur moet komen. Door eerst kort voor te verwarmen garandeer je dat je gerecht gelijkmatig gaart.

3. Niet tussendoor schudden

Halverwege even het mandje omschudden maakt echt verschil. Zo verdeel je de hete lucht beter, gaart alles gelijkmatig en krijg je die fijne, krokante bite.

4. Verkeerde snacks kiezen

Niet elke snack die voor de frituur bedoeld is, werkt in de airfryer. Check of ze airfryer-proof zijn; het apparaat werkt anders dan een frituurpan.

5. Niet schoonmaken bij de eerste keer

Heb je een nieuwe airfryer? Haal alle beschermmaterialen weg en maak de losse onderdelen even schoon voor je ‘m voor het eerst gebruikt. Denk aan piepschuim en folie verwijderen.

6. Metalen of scherpe tools gebruiken

Prik niet met vorken of andere scherpe metalen voorwerpen in het mandje; zo beschadig je de antiaanbaklaag. Kies liever voor siliconen of houten tools.

7. Te dicht tegen de muur zetten

Een airfryer werkt met hete lucht die moet kunnen circuleren. Zet ‘m niet klem tegen een muur, want dat belemmert de luchtstroom en kan oververhitting veroorzaken.

8. Helemaal geen olie gebruiken

Ja, je gebruikt veel minder olie, maar een klein beetje kan wonderen doen. Een dun laagje helpt de warmteverdeling en voorkomt dat je eten uitdroogt.


9. Bakpapier gebruiken

Bakpapier lijkt handig voor het schoonmaken, maar het belemmert de luchtcirculatie en kan zelfs gevaarlijk zijn. Beter weglaten.

10. Groenten te klein snijden

Hele kleine of ultralichte stukjes vliegen door de luchtstroom alle kanten op en drogen uit. Snijd groenten in wat grotere, gelijke stukken voor een mooier resultaat.

Kortom: met een paar simpele aanpassingen haal je veel meer uit je airfryer en worden je gerechten lekkerder. Door deze veelgemaakte fouten te vermijden, zit je al een heel eind goed.