Waarom Duitse supermarkten drie keer zo goedkoop zijn en waarom jij er moet winkelen!

Beperkt Aantal Aanbiedingen

Een andere factor is het beperkte aantal aanbiedingen in Duitsland. Duitse supermarkten hanteren van zichzelf al lage prijzen, met af en toe tijdelijke kortingen. “Nederlanders zijn dol op aanbiedingen,” zegt Molenaar. “Maar om deze kortingen mogelijk te maken, zijn de standaardprijzen vaak hoger.”

Inkooprestricties

Fabrikanten leggen ook inkoopbeperkingen op. Ze eisen dat supermarkten de producten aanschaffen in het land waar ze die verkopen. Een merk als Coca-Cola is bijvoorbeeld veel goedkoper in Duitsland, maar Nederlandse supermarkten kunnen het daar niet direct inkopen en hier verkopen. Ze moeten inkopen bij het Nederlandse verkoopkantoor van de frisdrankmerken.

Supermarkten kunnen niet zomaar de grens over om producten te halen. “Producten die in Nederland verkocht worden, moeten volgens EU-regels ook een Nederlands etiket hebben,” aldus Molenaar.

De Europese Commissie heeft berekend dat consumenten door deze restricties jaarlijks ongeveer 14 miljard euro meer betalen voor hun boodschappen. Lagere BTW en accijnzen in Duitsland zorgen voor lagere prijzen, vooral voor basismiddelen zoals drank en tabak. Dit maakt boodschappen doen in Duitsland aantrekkelijk voor mensen die dicht bij de grens wonen.

Conclusie

Meer concurrentie in Duitsland zorgt voor lagere prijzen, omdat supermarkten strijden om dezelfde klanten. Grotere inkoopvoordelen en minder aanbiedingen houden de prijzen daar continu laag.

Inkooprestricties opgelegd door fabrikanten bemoeilijken het voor Nederlandse supermarkten om goedkopere producten uit Duitsland te halen, waardoor de prijzen in Nederland hoger blijven.

Het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland kan aanzienlijk zijn. Dit is voor veel mensen een reden om hun boodschappen over de grens te doen, vooral voor producten als drank, tabak en schoonmaakmiddelen.

De EU-regelgeving over etikettering speelt ook een rol bij het prijsverschil. De eis voor een Nederlands etiket maakt het moeilijker om goedkopere alternatieven uit het buitenland te importeren, wat leidt tot hogere prijzen in Nederland.

Door alle verschillende factoren die bijdragen aan lagere prijzen in Duitsland kunnen Nederlandse consumenten profiteren van grensoverschrijdend winkelen. Dit is vooral handig voor grote aankopen en bulkproducten. Het begrijpen van de achterliggende redenen van deze prijsverschillen kan consumenten helpen om beter geïnformeerde keuzes te maken, wat kan resulteren in besparingen op de dagelijkse boodschappen.