Je kunt je vast wel voorstellen hoe het is als Amerikaanse kinderen voor het eerst iets typisch Nederlands proeven. Van de hartige bitterbal tot de zoete stroopwafel, en van de unieke smaak van zure haring tot de winterse hutspot – dit zijn stuk voor stuk gerechten die in Nederland dagelijks met plezier worden gegeten. Maar hoe reageren kinderen van buiten Nederland eigenlijk op deze bijzondere smaken?
Het YouTube-kanaal HiHo Kids besloot een leuk experiment uit te voeren om daarachter te komen. Ze waren benieuwd naar hoe kinderen uit de V.S. zouden reageren op eten dat in andere delen van de wereld heel gewoon is. Het concept was simpel: laat kinderen verschillende internationale gerechten proeven en leg hun reacties op camera vast. En natuurlijk mocht de Nederlandse keuken niet ontbreken!
Dit alles werd op film vastgelegd, zodat we kunnen zien hoe deze jonge Amerikanen onze Nederlandse lekkernijen beleven. Het is immers niet ongebruikelijk dat smaken die voor de een bekend zijn, voor iemand anders totaal onbekend of zelfs vreemd kunnen lijken.
De Reacties van de Kinderen
Het meest opvallende van het experiment waren misschien wel de duidelijke reacties van de kinderen. Neem nou het Hollandse broodje haring; sommige kinderen wisten niet wat ze zagen. Terwijl haring in Nederland een lekkernij is, keek menigeen naar de haring alsof het iets heel vreemds was. Sommige kinderen konden de intense smaak waarderen, maar anderen vonden het maar niets.
Toen kwamen de bitterballen ter tafel, en de reacties waren erg verschillend. Met hun krokante laagje en zachte, enigszins vleesachtige binnenkant vonden de meeste kinderen het erg lekker. Dit gerecht leek meer op iets dat ze al kenden, zoals gefrituurde hapjes of nuggets.
De stroopwafels waren echter een grote hit bij nagenoeg iedereen. De zoete geur en smaak van deze wafeltjes zorgden voor veel blije gezichten. Het was geen verrassing dat de stroopwafel populair was, hun zoetheid spreekt bijna overal ter wereld aan.
Drop, daarentegen, was een stuk uitdagender voor velen. De uitgesproken smaak van deze zwarte snoepjes leverde gemengde reacties op: sommigen vonden het vreemd maar lekker, terwijl anderen de drop snel teruggaven.
Een ander gerecht dat ze probeerden, hutspot, werd met enige nieuwsgierigheid maar ook voorzichtigheid benaderd. De mix van aardappelen, wortelen en uien bleek voor sommige kinderen verrassend genoeg een soort comfort food, terwijl het voor anderen wat vreemd was qua smaak en textuur.
Elk van de reacties was uniek en oprecht, en het experiment liet goed zien hoe belangrijk voedselcultuur in ons dagelijks leven is.