Ontdek de verbazingwekkende effecten van dagelijks honing op je gezondheid!

Triglyceriden verminderen
Een hoog niveau van triglyceriden in je bloed is een risicofactor voor hartziekten. Als het niveau van deze triglyceriden stijgt, groeit ook je risico op hartziekten en diabetes. Gelukkig is honing gelinkt aan een verlaging van deze vetten in je lichaam. Het zet ze om in positieve elementen die je bloed zuiveren. Hoewel suikerrijke voeding gewoonlijk tot een verhoging leidt, toont onderzoek aan dat honing juist een verlaging kan bewerkstelligen, met name als het suiker vervangt.

Boost je immuunsysteem
Eén van de top natuurlijke voordelen van honing is de rijkdom aan vitamines, mineralen en enzymen die het lichaam beschermen tegen bacteriën en het immuunsysteem een boost geven. Het toevoegen van honing aan je dieet kan je lichaam helpen in de strijd tegen bacteriële infecties. Dus, door elke avond een lepeltje honing te nemen, verstevig je niet alleen je immuunsysteem maar gebruik je ook de antibacteriële eigenschappen in je voordeel! Naast het eten van honing, kan het toepassen ervan in bepaalde remedies ook helpen symptomen van verkoudheid, griep, hoest en keelpijn te beheersen.

Snellere vetverbranding
Honing stimuleert je metabolisme en zorgt voor een thermogeen effect op je lichaam. Dit verbetert je bloedcirculatie en verhoogt je lichaamstemperatuur, wat je helpt om moeiteloos vet te verbranden. Door dagelijks honing in te nemen voor je slaapt, reinig je je lever en elimineer je vet. Voor het beste effect mix je een eetlepel honing met wat citroensap in warm water. Drink dit elke avond en je zal verbaasd zijn over het resultaat. Ook is honing een gezond alternatief voor suiker; het bevat namelijk vitaminen en mineralen die in kristalsuiker niet terug te vinden zijn. Maar let op, honing bevat veel suiker, dus tijdens het afvallen is het slim om hier niet te veel van te gebruiken.

Je dagelijkse anti-verouderingspartner
De beste manier om veroudering tegen te gaan is door genoeg antioxidanten binnen te krijgen, en honing zit daar vol mee. Naast crèmes en serums is honing dus een prima bondgenoot. Door de antimicrobiële en antifungale eigenschappen is het ook geweldig voor huidverzorging. Het kan effectief zijn bij huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en ringworm. Hoewel honing deze niet kan genezen, kan het ontstekingen verminderen en droogheid aanpakken. Honing is een natuurlijke vochtinbrenger, het behoudt vocht en hydrateert de huid. Dit is vitaal in de strijd tegen de effecten van veroudering. Bovendien kan het gebruikt worden tegen acne, dankzij de antibacteriële en reinigende eigenschappen.

Honing tegen depressie
De natuurlijke suikers in honing werken als krachtige antidepressiva. Het bevat polyfenolen, organische chemische stoffen die depressie bestrijden door oxidatieve stress in de hersenen te verminderen. Als je mentaal gezond wilt blijven en gemotiveerd wilt blijven, helpt het om elke avond honing te consumeren. Door honing regelmatig te eten, stimuleer je de aanmaak van zowel endorfine als serotonine, wat emotionele disbalans en stress onder controle houdt. Een lepeltje honing voor het slapengaan kan hierbij helpen. Lees op de volgende pagina meer over de risico’s en hoe je de juiste soort honing kiest.

Risico’s
Zolang je niet allergisch bent voor bijenstuifmeel, is honing in het algemeen veilig te gebruiken. De Centers for Disease Control and Protection (CDC) adviseren echter om honing niet te geven aan kinderen onder de 1 jaar vanwege het risico op infantiel botulisme. Vanaf de leeftijd van 1 jaar is honing veilig, zowel rauwe als bewerkte honing.

Het juiste type honing kiezen
Als een etiket “rauwe honing” vermeldt, dan weet je dat je goed zit. Zie je het woord “rauw” niet, of komt het niet direct van een betrouwbare boer of imker, dan is de kans groot dat het gepasteuriseerd is. Het etiket kan tevens de bloemsoort aangeven waarvan de bijen de honing hebben verzameld. Deze soort bloem heeft invloed op de smaak, kleur, en de hoeveelheid antioxidanten en vitaminen in de honing.

Vele gepasteuriseerde honingsoorten hebben etiketten waarop staat “zuivere honing”. Sommige vermelden “klaverhoning” of geven aan uit een lokale regio te komen. Zelfs producten gelabeld als “biologische honing” kunnen gepasteuriseerd zijn, aangezien sommige fabrikanten ervoor kiezen biologische honing alsnog te verwerken.

Bewerkte honingproducten kunnen hoge fructose maïssiroop of andere toevoegingen bevatten. Controleer altijd het etiket om te zien of je zuivere honing koopt. Rauwe honing wint aan populariteit, dus je vindt het nu in veel supermarkten en biologische winkels. Ook op boerenmarkten en online is rauwe honing verkrijgbaar, soms direct van de imker zelf.