Tegenwoordig zijn mensen steeds bewuster bezig met wat ze in hun mond stoppen. Soms komen ze erachter dat ze bepaalde dingen, zoals gluten, niet meer kunnen verdragen. Dan komt het moment dat je wellicht afstand moet doen van sommige broodsoorten. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je na jaren plots geen brood meer eet? Hieronder lees je wat er dan kan gebeuren.
Effect op je bloeddruk na het laten staan van brood
Je hart pompt bloed door je lichaam, wat we de bloeddruk noemen. Als je veel zout binnenkrijgt, wat vaak het geval is bij het eten van brood, kan je bloeddruk omhoog schieten. Door brood uit je menu te schrappen, zou je bloeddruk daardoor juist kunnen dalen.
In 2020 bevestigde een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients dit fenomeen. Het onderzoek betrok volwassenen tussen de 20 en 50 jaar oud in Mexico-Stad, en suggereerde dat het verlagen van de hoeveelheid zout in brood kan helpen om de bloeddruk gemakkelijker te beheersen.
Gewichtsverlies door minder brood te eten
Vaak wordt brood beschuldigd van het bijdragen aan gewichtstoename. Dit leidt ertoe dat mensen denken dat stoppen met brood eten hen helpt afvallen. Echter, het is de algehele vermindering van calorie-inname die hierbij een rol speelt, niet alleen het weglaten van brood. Kijk op de volgende pagina voor nog twee invloeden.