Verontrustende prijsstijgingen
Val je ook telkens van je stoel als je de kassabon van je boodschappen inspeekt? Bereid je er maar op voor, want de bedragen blijven maar omhoog gaan. Voor producten zoals olijfolie, koffie en sinaasappels zullen de prijzen in de nabije toekomst nog verder oplopen. Deze prijsverhogingen komen voornamelijk door klimaatveranderingen.
Ook winkeliers krijgen het zwaar te verduren. Door droogte, overstromingen en orkanen mislukken oogsten steeds vaker. Dit resulteert natuurlijk in hogere prijzen in de winkels. Wetenschappers verwachten dat deze trend zich in de toekomst alleen maar zal versterken.
Koffie in Vietnam en cacao in Ghana hebben nu al veel last van extreem weer. Maar niet alleen deze gewassen, ook rijst, sojabonen, tarwe en maïs ontkomen er niet aan. Experts voorspellen dat oogsten tegen het einde van deze eeuw wel 20 procent minder kunnen zijn.
Niet alleen ons voedsel wordt duurder, maar ook dierlijk voedsel stijgt in prijs. Hogere soja prijzen zorgen voor hogere kosten voor veevoer, wat weer resulteert in hogere vleesprijzen. Dit probleem duikt ook in Nederland op; boeren krijgen hier steeds meer uitdagingen voor hun kiezen.
Overvloedige regenval vorig najaar veroorzaakte bijvoorbeeld een tekort aan spinazie. Daarnaast zijn aardappelen en bloemkolen nu duurder dan voorheen. Meerdere producten zijn al in prijs gestegen. Zo is een reep Côte d’Or puur van 200 gram bijna 50 cent duurder dan begin 2024. Dit is een prijsstijging van 12 procent. Olijfolie is zelfs nog harder gestegen; een halve liter fles Bertolli ging in slechts een jaar van 6,99 euro naar 9,59 euro.
Lees verder op de volgende pagina