Verbazingwekkende feiten: Zijn pot- en blikgroenten net zo voedzaam als vers?

Terwijl je door de supermarkt struint, zie je al gauw de kleurrijke schappen vol verse groenten. Maar als je van gemak houdt, zijn er ook groenten in pot of blik verkrijgbaar. De Keuringsdienst bekijkt of deze geconserveerde varianten echt minder voedzaam zijn, of dat het niet zoveel verschil maakt.

Geschiedenis en gemak van conserven

Het gebruik van eten uit blik stamt al uit de negentiende eeuw. Toen werd voedsel in blikken tot voorzien van hitte behandeld zodat het langer goed bleef. Maar behouden deze groenten nog steeds hun voedingsstoffen zoals bij verse varianten?

Het voelt vaak alsof verse groenten gezonder zijn. Het woord ‘vers’ wekt bij veel mensen een associatie met gezondheid op. Groenten in pot of blik worden daarom vaak als minderwaardig gezien. Toch is de gedachte dat geconserveerde groenten minder voedingsstoffen hebben een misvatting. Ze behouden meestal net zo veel voedingswaarde als hun verse tegenhangers.

Als het gaat om macronutriënten zoals koolhydraten, vetten en eiwitten, blijven deze bij het conserveren behouden. Groenten worden doorgaans snel na de oogst verwerkt, waardoor veel vitamines, ongeacht of ze vers of in blik zijn, behouden blijven.

Uitzonderingen zijn vitamine B en C, want deze wateroplosbare vitamines kunnen door hitte beschadigd raken. Voorgekookte groenten bevatten minder van deze vitamines. Dit geldt echter ook voor verse groenten die worden gekookt of lange tijd bewaard.

Lees verder op de volgende pagina