Verbazingwekkende feiten: Zijn pot- en blikgroenten net zo voedzaam als vers?

De rol van BPA en etiketten

Bij conserven is er soms sprake van toegevoegde stoffen zoals zout of suiker, die worden toegevoegd om de houdbaarheid te vergroten. Als je het etiket bekijkt, zie je snel of er extra ingrediënten aan de conserven zijn toegevoegd.

Bovendien kan ingeblikt voedsel de stof Bisfenol A (BPA) bevatten, die in sommige kunststoffen voorkomt en het hormoonsysteem kan beïnvloeden. Deze stof kan ook in de binnenkant van conservenblikken zitten. Een onderzoek van Harvard toonde aan dat mensen die vijf dagen soep uit blik aten, aanzienlijk hogere BPA-niveaus in hun urine hadden dan degenen die verse soep aten.

De Europese regelgeving legt namelijk strenge restricties op voor de hoeveelheid BPA die vanuit de verpakking in voedsel terecht mag komen. Er worden stappen ondernomen om BPA volledig uit verpakkingsmaterialen te weren.

Duurzaamheid en keuzes

Conserven kunnen een milieuvriendelijke optie zijn. De groenten worden tijdens het vollegrondseizoen geteeld, in tegenstelling tot vaak milieubelastende kasgroenten. Daarom zijn ingeblikte groenten een prima keuze als bepaalde groenten bij jou uit het seizoen zijn.

Op deze manier kan de keuze voor conserven helpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Hoewel tegenwoordig bijna alle groenten het hele jaar door beschikbaar zijn, hebben conserven niet de intense energiebehoefte van verwarmde kassen of de noodzaak tot import.