Waar belandt jouw afdankertje eigenlijk?
Als we onze gedragen garderobe in de container gooien, denken we goed bezig te zijn. De harde waarheid is echter dat veel van die kleding uiteindelijk op de afvalhoop belandt, terwijl we hoopten op een tweede leven.
Het probleem zit hem in het feit dat er simpelweg te veel kleding wordt gedoneerd die bovendien vaak van slechte kwaliteit is. In Ghana, bijvoorbeeld, is de toestroom zo enorm dat veel kleding onverkoopbaar wordt. De markt raakt verzadigd en de hoeveelheid is niet bij te benen voor de lokale bevolking.
En zo verzamelen deze kledingstukken zich op de stortplaats, waar ze het milieu belasten. Vaak bevatten deze items ook nog schadelijke stoffen die tijdens het productieproces zijn gebruikt, wat nadelige effecten kan hebben op zowel mensen als de natuur.
Wat kunnen we doen om dit te verminderen? Een simpel begin is het langer dragen van onze kleding voordat we ze afstaan. Door bewuster te consumeren en te investeren in kwalitatieve kleding die langer meegaat, kunnen we bijdragen aan het terugdringen van afval.
Daarnaast bestaan er alternatieve manieren om van je oude kleding af te komen, zoals het doneren aan lokale goede doelen of het deelnemen aan kledingruil-evenementen. Zo vindt je kleding een nieuwe eigenaar en krijgt het een tweede kans, in plaats van te eindigen als afval.
Dus, denk de volgende keer nog eens na voor je je oude kloffie in de container werpt. Er zijn slimmere manieren om ermee om te gaan, waarmee je je steentje bijdraagt aan een duurzamere toekomst.