Als kind was Yvette al gek op lekker eten en drinken. “Waar mijn vriendinnen voor hun verjaardag pannenkoeken wilden, koos ik oesters, kaviaar en kreeft. Ik vond dat soort dingen altijd al heerlijk en tegen de tijd dat ik vijftien was, kookte ik elke avond voor het gezin. Voor mij is eten nauw verbonden met gezelligheid en goede wijnen. Het klinkt misschien gek, maar een dag niet lekker eten is voor mij een verloren dag,” zegt Yvette. “Mijn zus daarentegen kijkt er heel anders tegenaan. Zij heeft nooit echt iets met eten gehad. Als we bij haar eten, is het niets bijzonders. En de wijn? Nou, die is echt niet te drinken. Ze kiest altijd de goedkoopste wijnpakken uit de supermarkt. Eigenlijk wil ik er niet meer heen, maar dat durf ik bijna niet te zeggen.”
De liefde voor gastronomie
Samen met haar man heeft Yvette een restaurant. “Hans is net als ik een echte fijnproever. Hij kookt geweldig en ik zorg voor de wijnen en de gasten. Ons restaurant heeft zelfs een Michelin-ster en we trekken gasten van heinde en verre die zich graag laten verwennen. Elk seizoen stellen we een nieuw menu samen, kiezen en importeren we zelf de wijnen en veel van onze klanten komen minstens één keer per jaar terug. We zijn helemaal toegewijd aan de gastronomie, ons restaurant en onze gasten. We maken lange dagen van vaak 15 uur en hebben slechts één dag in de week vrij.”
De zus van Yvette heeft echter een heel andere weg gekozen. “Zij is filiaalmanager van een bank. In alle opzichten zijn we tegenpolen, maar we kunnen prima met elkaar opschieten. Voor haar is eten en drinken gewoon iets wat moet om te kunnen leven. Als ze op vakantie zijn, eten ze gewoon een broodje onderweg. Hans en ik daarentegen reserveren maanden van tevoren bij de beste lokale restaurants. Ik moet er niet aan denken de lokale specialiteiten en wijnen mis te lopen. Dat is juist het leukste deel van onze reis.”
In de praktijk zijn hun eetgewoontes heel verschillend. “Mijn zus houdt van snel, praktisch en goedkoop eten. Ze koopt wat er in de aanbieding is en maakt daar een eenvoudige maaltijd van. Ook als ze vrienden te eten heeft, serveert ze simpele gerechten zoals pasta met kant-en-klare saus, hutspot of aardappelen met doorgekookte groenten en taai vlees. En erbij? De goedkoopste wijn die ze kan vinden. Hoewel ik weet dat ze het niet slecht bedoelt, zie ik er altijd tegenop om daar te eten.”
Lees verder op de volgende pagina