Zo blijft honing altijd smeerbaar!

Honing staat erom bekend dat het lang goed blijft, maar soms wordt het zo hard dat je er weinig mee kunt doen. Wat betekent dit voor de kwaliteit van de honing en hoe maak je het weer vloeibaar? Radar vroeg dit aan imker Ruud Korteling van Imkerij de Walhut in Eindhoven.

Waarom honing hard wordt
Honing kan jarenlang goed blijven, maar na een tijd kan het hard worden. Dit heet kristallisatie en heeft niets te maken met de versheid of kwaliteit van de honing.

Korteling legt uit: “Het hangt af van de hoeveelheid fructose en glucose in de honing, wat verschilt per type en seizoen, afhankelijk van de bloemen.”

Het weer zorgt ervoor dat de honing dit jaar anders is dan vorig jaar. “Een koude lente beïnvloedt de bloei van planten. Het verharden is een natuurlijk proces.”

De impact van herkomst
Hoe snel honing hard wordt, hangt ook af van waar het vandaan komt. “Honing van buiten Europa, zoals uit Mexico, Argentinië, India en China, wordt vaak warmer verwerkt en is vaak een mix van verschillende soorten,” legt Korteling uit.

Daardoor blijft de kleur en smaak van de honing gelijk.

Heeft hard worden iets met kwaliteit te maken?
Of honing hard wordt of niet, zegt niks over de kwaliteit ervan. Het hangt van het soort honing af:

  • Balsemien- en acaciahoning: Deze kristalliseren langzamer.
  • Koolzaadhoning: Deze staat bekend om zijn snelle kristallisatie, soms al binnen twee weken.
  • Crèmehoning: Dit is koolzaadhoning die geroerd is tot een fijne textuur.

Hoe maak je harde honing weer zacht?
Wil je harde honing weer vloeibaar maken, verwarm het dan rustig op tot maximaal 40 graden. Korteling zegt: “Ik zet het in de oven op de laagste stand of gebruik een warmhoudkast.”

Een andere optie is om de pot in een pan met warm water te zetten, maar het water mag niet koken.” Je kunt ook de pot op de verwarming of in de zon zetten.

Gebruik geen magnetron
Belangrijk om te weten is dat je honing nooit in de magnetron moet opwarmen. “In de magnetron wordt honing van binnenuit verwarmd, wat de structuur kan beschadigen en veel vitamines, mineralen en enzymen kan vernietigen,” zegt Korteling.

Hoe je honing het best bewaart
Bewaar honing op kamertemperatuur, in een afgesloten pot en op een donkere plek, zoals een keukenkastje of voorraadkast. “Zeker niet in de koelkast,” benadrukt Korteling. De imker raadt ook aan om honing bij lokale imkers te kopen.

“Zo steun je lokale bijenhouders, wat essentieel is voor de bestuiving van veel planten en dus voor onze voedselvoorziening.”

Bron: Radar