Is het echt nodig om de oven voor te verwarmen? Dit is het verrassende antwoord

Hoe kan je energie besparen? Door de oven niet voor te verwarmen, kun je tot wel 20% energie besparen. Het nadeel is dat je vaker moet controleren of het eten al gaar is. Volgens consumentenorganisaties is de heteluchtstand zuiniger dan de klassieke boven- en onderwarmte, omdat je bij het gebruik van de heteluchtstand de temperatuur zo’n 20 tot 30 °C lager kunt instellen dan wat er in het recept wordt aangegeven. Denk ook even na over de energie die nodig is voor een gerecht. Zo kunnen stukken vlees onder de 1,5 kg beter op het fornuis gekookt worden. Koken op het fornuis verbruikt gemiddeld vier keer minder energie dan in de oven.

Wanneer is voorverwarmen handig? Bij bepaalde degen moet je echt een voorverwarmde oven gebruiken. Anders kunnen ze inzakken of taai en plakkerig worden. Dit geldt vooral voor soufflés, soezendeeg (denk aan éclairs) en biscuitdeeg.

Tip: Als je de oven voorverwarmt, zorg er dan voor dat hij leeg is. Ongebruikte bakplaten verbruiken namelijk extra energie.

Wanneer kun je het voorverwarmen overslaan? Bij gerechten zoals taarten, ovenschotels en brood is het meestal geen probleem als je ze in de oven zet terwijl deze nog aan het opwarmen is. Vooral bij gistbrood kan dit juist gunstig zijn: Door de langzaam stijgende temperatuur worden de gistcellen actiever, wat voor een extra luchtig deeg zorgt tijdens het bakken.